"Opel" otpušta 1.200 radnika u Bohumu

Bez autora
Mar 21 2011

Nemački proizvođač automobila "Opel", koji posluje u okviru američkog "Dženeral motorsa" (GM) planira da otpusti 1.200 radnika u fabrici u Bohumu, na zapadu zemlje.Matična kompanija GM, u okviru tog plana "zatražila je od mene da odobrim" otpuštanje 1.200 radnika. Pregovori o otkazu se nastavljaju i sa drugim predstavnicima zaposlenih.

"Opel" otpušta 1.200 radnika u BohumuNemački proizvođač automobila "Opel", koji posluje u okviru američkog "Dženeral motorsa" (GM) planira da otpusti 1.200 radnika u fabrici u Bohumu, na zapadu zemlje, izjavio je predsednik radničkog saveta kompanije Rajner Ejnenkel.

Matična kompanija GM, u okviru tog plana "zatražila je od mene da odobrim" otpuštanje 1.200 radnika, kazao je Ejnenkel.

Portparol "Opela" izjavio je da se pregovori o otkazu nastavljaju i sa drugim predstavnicima zaposlenih. Kompanija bi trebalo da dobije novo rukovodstvo do 1. aprila, nakon što je Nemac Karl-Fridrih Štrake imenovan za direktora prošlog cectvrtka.

Posle prvobitne namere da proda "Opel" zbog finansijskih teškoca, GM je odlučio da vlastitim snagama restrukturiše tu evropsku filijalu, koja obezbeđuje značajne poslove istraživanja i razvoja manjih, enegetski efikasnih automobila.

Od 1. aprila Štrake će zameniti Nika Rajlija na mestu izvršnog direktora GM filijale "Opel/Voksol." Štrake radi u GM 32 godine i preuzima novu dužnost u pokušaju da "Opel" ponovo počne da posluje sa profitom posle ukidanja 8.000, od ukupno 48.000 radnih mesta.

Krajem 2010 GM je najavio da će u evropske projekte uložiti 11 milijardi evra, uz proces masovnog otpuštanja radnika. Te mere deo su plana restrukturisanja "Opela" kako bi GM dobio državnu pomoć za izvlačenje firme iz gubitaka. GM predviđa da će restrukturisanje "Opela" koštati 3,3 milijarde evra. Kompanija zbog toga nastoji da dobije državnu pomoć u visini 2,7 milijardi evra od zemalja u kojima "Opel" ima fabrike - Nemačke, Britanije, Španije, Austrije i Poljske.

Od ukupnog broja otpustenih radnika, 5.000 će biti iz proizvodnje, a 1.300 službenika. U Nemačkoj će, prema tom planu, posao izgubiti 4.000 zaposlenih, dok u fabrikama u mestu Glivice u Poljskoj i Elsmer Portu u Engleskoj neće biti otpuštanja.

Uprava "Opela" namerava da se usredsredi na tri osnovne oblasti - proizvodnju kvalitetnih vozila koja se traže na tržištu, razvoj alternativnih pogona i širenje na tržišta u razvoju na Bliskom istoku i u Aziji.

GM je 2009. godine izašao iz bankrotstva uz pomoć američke vlade, uz obavezu da se u okviru obimne stabilizacije, koja obuhvata prodaju nekih marki, transformiše u manje preduzeće koje bi moglo brže da reaguje na zahteve korisnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik